Afvallen? Lang slapen voorkomt overgewicht!
En als je dan lang slaapt,
dan wil je dat natuurlijk wel comfortabel doen.
Lees het artikel en bekijk onze matrassen.
Sommige mensen hebben extreem veel slaap nodig. Lig je elke nacht tien uur achter elkaar in bed en ontstaat er nog geen uitgerust gevoel? Dan kan er iets mis zijn. Maar heb je simpelweg niet genoeg aan acht uur slaap en klim je na tien uur vrolijk en fit uit bed, dan kan je een genetisch bepaalde slaapkop zijn. Dat blijkt het geval bij 1 à 2% van de bevolking.
Dokter Ana Krieger van het Center for Sleep Medicine van het Weill Cornell Medical College constateerde dat de benodigde hoeveelheid slaap grote variaties vertoont. Sommige mensen zijn simpelweg langslapers en moeten zorgen dat ze voldoen de slaap krijgen. Anders kunnen ze overdag niet optimaal functioneren. Ook worden ze bij gebrek aan slaap kwetsbaarder voor infecties.
Het kan ook gebeuren dat iemand wel lang in bed ligt maar constant ontwaakt. Als zulke fragmentatie van slaap optreedt kan je het best een slaapexpert consulteren.
Uit eerder onderzoek bleek al dat de meesten onder ons gemiddeld 6,9 uur per nacht slapen, maar dat is ... te weinig. David Dinges van de universiteit van Pennsylvania en zijn assistent Hans Van Dongen deden een test waarbij ze een reeks proefpersonen in drie groepen indeelden. Gedurende twee weken moesten de proefpersonen in een laboratorium blijven en elke dag een reeks tests uitvoeren om hun alertheid te meten. De eerste groep mocht vier uur per nacht slapen, de tweede groep zes uur en de derde groep acht uur.
De mensen die acht uur hadden geslapen hadden amper moeite om alert te blijven, maar de mensen die in de vier- en zesurenslaapgroep zaten zagen de resultaten van de tests dag na dag verslechteren.
Voor de meesten van ons is zes uur slaap dus te weinig en acht uur goed. Maar wat als we het verschil door twee delen? Een gelijkaardige studie waarin de testgroepen werden ingedeeld in drie, vijf, zeven en negen uur slaap, gaf gelijkaardige resultaten, met de negenurenslapers die ongeveer presteerden als de achturenslapers in Dinges' studie, terwijl de zevenurengroep steeds slechter ging presteren in de tests tot hun resultaten zich vanaf dag vier gingen stabilizeren op een lager niveau dan waar ze waren begonnen.
De studie concludeert dat wie zeven uur slaapt, kan functioneren. De eerste dagen is er amper verschil, maar vanaf dag vijf gaat het gebrek aan slaap ten koste van je prestaties.Belgisch slaaponderzoek
Terug naar nieuwsoverzicht >>>